Jovanović voće doo
Jovanović voće doo

O nama

Jovanović voće doo

Privatna kompanija Jovanović voće iz Osečine je osnovana 18.09.2009. godine. Kompanija se bavi proizvodnjom, otkupom i preradom suve šljive.

Vekovima je poznato da je voće iz okoline Osečine visokog kvaliteta zahvaljujući prirodno zdravim uslovima, čistoći zemljišta, vazduha i vode.
Osečanski kraj je jedno od najrazvijenijih područja u Srbiji po proizvodnji suve šljive, maline i kupine.
Jovanović voće je poznato po izvozu suve šljive širom sveta, a posebno na rusko tržište.
Kompanija Jovanović svojim kupcima uvek garantuje visok kvalitet i nivo prerade sušenog voća.


Na najvećoj sajamskoj manifestaciji posvećenoj srpskom poljoprivrednom brendu, "Sajmu šljiva" u Osečini, na kojoj je izlagalo 65 proizvođača, među kojima i 45 domaćina iz Podgorine, kompanija Jovanović voće je proglašena za najvećeg proizvođača i izvoznika.
Firma Jovanović voće ima trenutno sedam hektara pod zasadima šljive. Ukupan godišnji prinos koji ostvare je oko 20 tona po hektaru. Većinu šljive uglavnom suše, a ostatak koriste za rakiju. Godišnje izvezu oko 150 vagona suve šljive, od zemalja zapadne Evrope do Kine i Japana.

Pilav sa suvim šljivama

Sastojci:

  • crni luk, glavica
  • slanina, 200gr
  • sargarepa, 200gr
  • pirinac, 1/4kg
  • suve sljive, 6-7kom
  • supa kocka, 1cela kocka
  • ulje, so, biber, persun, po potrebi

Crni luk i slaninu iseckati sitno, pirinač oprati a suve šljive staviti u toplu vodu da nabubre sat vremena. Šargarepu sitno iseckati.

Na ulju proprziti crni luk, dodati slaninu,proprziti pa dodati sargarepu. Dinstati par minuta pa dodati pirinač. Promešati pa naliti supom. Posoliti, začiniti. Dinstati dok pirinač ne omekša. Pred kraj dinstanja dodati sitno isečene šljive. Kada sva supa ispari a pirinač omekša skloniti sa vatre.