Jovanović voće doo
Jovanović voće doo

Proizvodnja suve šljive

Proizvodnja

Privatna kompanija Jovanović voće iz Osečine se bavi proizvodnjom, otkupom i preradom suve šljive.

Šljiva je vekovima bila sastavni deo života domaćina u Srbiji, potovo u Osečini. Srbija je poznata širom sveta po suvim šljivama. Nalazi se na vrhu proizvodnje i izvoza suvih šljiva u svetu.
Proizvodni pogon za preradu suvih šljiva nalazi se u Osečini, nadomak Valjeva.
Jovanović voće je poznato po izvozu suve šljive širom sveta, a posebno na rusko tržište.
Kompanija Jovanović svojim kupcima uvek garantuje visok kvalitet i nivo prerade sušenog voća.


Proizvodni proces obuhvata nekoliko etapa:

- uzgajanja zasada šljive / otkup
- berba
- sušenje
- prerada
- pakovanje finalnog proizvoda

Baklava sa suvim šljivama

Sastojci:

  • kore za pitu, 500gr
  • mlevenih oraha, 500gr
  • suvih šljiva, 300gr
  • šećera, 800gr
  • vanilin šećera, 3
  • vode, 600ml
  • limun, 1
  • ulje, po potrebi

Prvo skuvati sirup, odnosno preliv za baklavu na sledeći način: kašiku šećera sipati u šerpu i pustiti da se karamelizuje na vatri. Zatim naliti 600 ml vode i sipati 600g šećera i sok od jednog limuna i kuvati dok preliv za baklavu ne provri.Sirup za baklavu ostaviti na hladno mesto da se ohladi. Suve šljive staviti u šerpicu, naliti sa malo sirupa koji ste kuvali za preliv i kuvati ih dok voda ne provri. Potom sirup iz šljiva vratiti u preliv za baklavu.

Uzeti jednu koru, posuti po njoj ulje i šećer. Preko te kore, staviti sledeću i ponoviti postupak. Preko druge kore, postaviti treću i po njoj posuti, ulje, šećer i mlevene orahe. Zatim, na oko 2 cm od početka kore, poređati po širini suve šljive. Pošto ste poređali suve šljive, srolati koru u rolat, tako da će se suve šljive naći u sredini rolata. Ponovljajte postupak, sve dok ne utrošite sve kore. Napravljenu baklavu isecite oštrim nožem na parčiće željene širine. Uljem nauljite sve rezove i isprskajte baklavu sa malo ulja i vode odozgo, kako ne bi izgorela. U prethodno zagrejanu rernu na 150 stepeni, pecite baklavu oko 45 minuta ili dok ne porumeni. Ispečenu baklavu odmah je natopite prethodno napravljenim i ohlađenim prelivom.